Omgeving

Het hele jaar door zijn er in Calpe volop activiteiten en festiviteiten wat Calpe erg geschikt maakt voor een lange zomerse vakantie. Zoekt u vertier buiten Calpe? Grote steden zoals Alicante, Valencia en Benidorm liggen in de buurt.

Maar om natuurschoon te zien hoef je alleen maar een straat over een afstand van ongeveer 20 km te volgen. Prachtige natuurgebieden, bergen, en een schitterende flora en fauna zult u tegenkomen. Tijdens de autorit zijn er diverse mogelijkheden om uit te stappen, te genieten van de kleurige sinasappel-, grapefruit-, en mandarijnenplantages. Aan elke weg is wel een winkeltje waar fruit, noten, wijn of souvenirs verkocht wordt. Het is zeer de moeite waard om een dorpje te bezoeken dat minder gericht is op toerisme. Dat het gebied zo mooi is moet u niet verbazen. Groot kans dat u zich bevindt in het natuurpark Parque Natural del Peñon de Ifach.

  • Voor een vakantie met kinderen zijn de waterpretparken Terra Mitica en Aqualandia rondom Benidorm een leuk uitstapje!
  • Er zijn twee grote markten in Benidorm.
  • De “El pueblo” markt op woensdag en zondag. Deze wordt gehouden aan de Avenida de l’Amiral Bernat de Sarria in Benidorm, tegenover hotel Pueblo. Het is de grootste markt in Benidorm. (Vanuit het centrum is het wel een eindje lopen, maar kom je in de buurt kun je gewoon de voetgangersstroom volgen.
    De “Foietes” markt is alleen op woensdag. De meeste toeristen gaan naar de markt die het dichtst bij hun hotel ligt. De El Pueblo markt is in het Rincon de Loix gedeelde (Engelse wijk, playa Levante) en de andere is meer in de buurt van het tramstation bovenaan Benidorm geschikter voor wie in de buurt van Poniente of het oude centrum wil blijven.

Groente, fruit, kleding, souvenirs, gadgets, speelgoed, CD’s, linnengoed, schoenen, tassen en andere lederwaren, parfum en crèmes, schoonmaakartikelen, huishoudelijke artikelen etc. Het is er allemaal te koop.

De “El pueblo” markt is een drukke markt. Wie deze markt wil bezoeken wordt geadviseerd deze vroeg te bezoeken en niet tegen het middaguur. Je kunt er lekker eten zoals Churros of gewoon kip met frieten, hamburgers… Ook in de straten naar de markt geven vele restaurants en cafés speciale marktmenu’s en goedkope koffie. Maar let op! In de straten rondom de markt staan vaak oplichters met het ‘balletje balletje’ spel. (Hierbij steekt men een balletje onder dopjes en moet je raden waar het balletje zit. Het zit na enkele passen echt niet meer onder het dopje. Constant lijkt er wel iemand geld te winnen. Omstanders maken veel lawaai. Maar vergis u niet, dit zijn echter allemaal acteurs die meedraaien in het bedrieglijk spel. Ga hier zelfs niet naar kijken, want de collega oplichters proberen bij de toeschouwers hun zakken te rollen. Begrijp dat de politie hiertegen niet strenger op kan treden, want het aantal oplichters zijn er in grote mate aanwezig. Maar evenals in andere grote steden is het altijd zaak uw waardevolle spullen goed op te bergen en als het niet hoeft niet duidelijk zichtbaar te dragen.

Maar al met al zijn de markten wel een leuke ochtendbesteding voor wie wat souvenirs zoekt of gewoon de sfeer eens wilt opsnuiven van de drukbezochte markt.

Guadalest
In het binnenland van de Costa Blanca ligt goed verborgen in de bergen het oude dorpje Guadalest. Het unieke aan Guadalest is dat het dorp op prachtige wijze in de rotsen geïntegreerd is. Het wordt ook wel de ‘Parel van de Costa Blanca’ genoemd.
De route naar Guadalest alleen is al de moeite waard. Het eerste stuk kun je binnendoor doen via Calpe over de N-332, via de snelweg AP-7 (in zuidelijke richting) ben je echter sneller. Bij afrit 64 (Altea) verlaat je deze weg en volgt u de CV-755 in de richting van Callosa d’En Sarria. Opmerkelijk zijn de veranderingen met het leven in de kustplaatsen. De mensen leven hier hoofdzakelijk van de teelt van citrusvruchten. Vanuit Callosa d’En Sarria vervolg je je weg over de CV-755 in de richting van de plaats Alcoy. De steeds bochtiger wordende weg voert je langs grote velden vol met citrusbomen.

Ongeveer 10 minuten rijden voor Guadalest , passeert u op de CV-755 een schitterende wegwinkeltje en wegrestaurantje in één. Op een prachtige manier zijn de vruchten van het land buiten en binnen uitgestald. Vanaf de parkeerplaats is er een schitterende overzicht over de citrusplantage. (zie foto’s 03-02 Guadalest wegrestaurantje. Uit de tekst verwijderen na gebruik)
Guadalest ligt op ongeveer een half uur tot drie kwartier rijden van badplaatsen zoals Calpe, Moraira, Altea en Benidorm. Het bijna duizend jaar oude dorp is geheel gesitueerd rondom het kasteel. Het kasteel, simpelweg El Castell de Guadalest genaamd, is jarenlang een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden. Omdat Guadalest alleen via een uit de rotsen uitgehouwde ingang te bereiken was en het kasteel torens had die als een kraaiennest boven de rotsen uitstaken was het eenvoudig te verdedigen. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw zwaaien de Spanjaarden de scepter in Guadalest.

In de loop der eeuwen is het dorpje uitgedijd tot buiten de natuurlijke grens die door de rotsen bepaald werd. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich echter nog steeds binnen de oude kern van Guadalest. Noemenswaardig zijn behalve het kasteel het sfeervolle marktplein, het stadhuis en de in barokstijl gebouwde kerk. Musealiefhebbers kunnen twee musea bezoeken. Wie Guadalest bezoekt krijgt tevens een prachtig uitzicht op het stuwmeer Presa de Guadalest, dat al jarenlang een groot deel van de provincie Alicante van drinkwater voorziet. Het ongeveer 77 meter hoge stuwmeer werd in 1963 in gebruik genomen en kan met een boot bevaren worden. Deze vertrekt vanaf een aanlegplaats aan de dam. Wie Guadalest bezoekt moet er rekening mee moeten houden dat er nogal wat hoogteverschillen te overbruggen zijn. Guadalest is af te raden voor mensen die slecht ter been zijn.

Klik op één van de foto’s voor diashow