Peñon de Ifach

Waar je ook in Calpe bent; de kenmerkende rots Penyal de Ifac kan je niet ontgaan. Deze steile 332 meter hoge krijtrots is figuurlijk het hoogste punt van Calpe. De rots van Calpe was lang geleden een strategisch bolwerk van zowel de Iberiërs als de Romeinen. Ook smokkelaars en piraten vonden er hun gading.
De naam stamt af van de vroegere benaming ‘Noordelijke (Ifach) Rots (Peñon)’ die werd gebruikt om deze van zijn broertje (rots van Gibraltar) in het Zuiden te kunnen onderscheiden.
Een eeuw geleden viel de “Ifach” alleen onder het rijk van de dieren en planten, maar daar kwam in 1918 verandering in met het boren van een 50 meter lange tunnel. De rots kon daardoor gemakkelijker bezocht worden. De officiële Spaanse naam voor het Natuurpark in Calpe is ‘Parque Natural del Peñón de Ifach’ en de Catalaanse (ook wel Valenciaans genoemd) naam is ‘Parc Natural del Penyal d’Ifac’.
Om de top van de Peñon te bereiken zijn er verschillende routes met verschillende niveaus. (Peñón betekent in het Spaans rots). De rode route is geschikt voor gewone wandelaars. De zuidkant van de rots, waar het pad steiler en veeleisender wordt is voor professionele klimmers. Vanuit de haven kun je aan een wandeltocht omhoog beginnen. Maar voor elke klimmer geldt dat op de top je beloond wordt met een prachtig uitzicht op Calpe en de nabijgelegen kuststreek. Tijdens het beklimmen zal je de prachtige flora en fauna niet ontgaan. Van geurige rozemarijn tot tijm en wilde salie. Plantenliefhebbers zullen er hun hart ophalen. De rots maakt namelijk deel uit van een klein vogelreservaat. Dus ook vogelliefhebbers zullen er genieten! Dankzij de geïsoleerde ligging aan zee bouwen veel vogels er hun nest op de rotsen of pauzeren ze hier op weg naar Afrika. Ongeveer 300 soorten dieren leven in het micro-klimaat van de Middellandse Zee. Maar trek voor de klim wel goede schoenen aan. Het is geen aanrader voor mensen met een slechte conditie of gezondheid.

Klik op een van de foto’s voor diapresentatie